Πληροφορίες Βάπτισης

Η Βάπτιση είναι μιά από τις πιό σημαντικές μέρες στή ζωή του Ορθόδοξου Χριστιανού. Γίνεται συνήθως τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού αφού σαραντήσει. Το Μυστήριο της Βαπτίσεως αρχίζει στον νάρθηκα της εκκλησίας όπου οι γονείς παραδίδουν το παιδί τους στον νονό ή στην νονά. Ο νονός/νονά μιλάει εκ μέρους του μωρού και επικυρώνει την πίστη του στον Ιησού Χριστό καθώς απαρνιέται τον Σατανά, και λέει το "Πιστεύω". Μετά ο Ιερέας με τους γονείς, τον νονά/νονά προχωρούν μπροστά στην εκκλησία, μπροστά από την Ωραία Πύλη. Λίγο αργότερα κάποια γυναίκα παίρνει το μωρό (συνήθως μιά ή και οι δυό γιαγιάδες του μωρού), το ξεντύνουν και το παραδίδουν στους γονείς του παιδιού. Ο ιερέας ευλογεί το νερό της κολυμβήθρας (που μοιάζει με μεγάλο δισκοπότηρο), και ρίχνει μέσα το λάδι που έφερε ο νονός/νονά. Με το ίδιο λάδι και με τη βοήθεια του νονού/νονάς χρήζει αλείφει όλο το σώμα του μωρού. Ακολούθως ο Ιερέας βυθίζει το γυμνό μωρό μέσα στην κολυμβήθρα, τρεις φορές "Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος".
Μετά ο ιερέας βγάζει το μωρό από το νερό και το παραδίδει στον νονό/νονά μέσα σε λαδόπανο και πετσέτα. Ακολουθεί το Μυστήριο του Χρίσματος, όπου ο Ιερέας μυρώνει το μωρό με "Άγιο Μύρο" (αρωματικό υγρό που έχει φτιαχνεται και αγιάζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κάθε 10 χρόνια και μοιράζεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες) και προβαίνει στην κουρά (κόψιμο ελάχιστον μαλλιών από το κεφάλι του μωρού). Ο Ιερέας επίσης ευλογεί τα εσώρουχα του μωρού και τέλος οι γονείς/συγγενείς το παίρνουν για να το ντύσουν με τα βαφτιστικά ρούχα που έφερε ο νονός/νονά. Όταν το μωρό ντυθεί και φορέσει χρυσό Σταυρό πάνω σε αλυσίδα, το παίρνει ο νονός/νονά, ανάβουν μιά μεγάλη λαμπάδα και μικρά κεράκια που συνήθως κρατάνε μικρά παιδιά, και όλοι μαζί γυρίζουν τρείς φορές γύρω από την κολυμβήθρα, μαζί με τον Ιερέα. Ακολουθεί η ανάγνωση περικοπών του Αποστόλου και του Ευαγγελίου από τον ψάλτη (ή κάποιο συγγενή) και Ιερέα αντίστοιχα. Όταν τελειώσει το Μυστήριο οι γονείς πρέπει να φιλήσουν το χέρι του νονού/νονάς γιά να παραλάβουν το μωρό κι όλοι οι συγγενείς και φίλοι τους εύχονται "Να σας ζήσει". Παλαιότερα το μωρό κοινωνούσε την ημέρα της Βάπτισης για πρώτη φορά. Σήμερα και εφόσον το μυστήριο λάβει χώρα πρωί μετά από Θεία Λειτουργία, ο/η νεοφώτιστος/η μπορεί να κοινωνήσει, εφόσον βέβαια οι γονείς του έρθουν σε συνεννόηση με τον Ιερέα.

Βάπτιση - Οι ευθύνες του νονού ή της νονάς
Για το Μυστήριο της Βαπτίσεως, ο νονός/νονά, πρέπει να είναι Ορθόδοξος Χριστιανός, και πρέπει να φέρει τα εξής στην Εκκλησία:
• Χρυσός Σταυρός με αλυσίδα (γιά να φορέσει το μωρό μετά από το Χρίσμα) Καλό είναι, λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, ο Σταυρός να έχει τον Εσταυρωμένο.
• 1 μικρή πετσέτα (γιά να σκουπίσουν ο παπάς και ο νονός τα χέρια τους μετά την βάπτιση)
• 1 μεγάλη πετσέτα (γιά να τυλίξουν και να σκουπίσουν το μωρό)
• 1 λαδόπανο (χρησιμοποιούνται μαζί με την πετσέτα που τυλίγουν το μωρό)
• Λαδόρουχα (τα εσώρουχα του μωρού για μετά τη βάπτιση)
• Βαπτιστικά ρούχα
• Μαρτυρικά
• 1 μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο (γιά να ρίξει ο παπάς μέσα στο νερό της κολυμβήθρας)
• 1 σαπουνάκι (γιά να σαπουνίσουν ο παπάς και ο νονός τα χέρια τους μετά την βάφτιση)
• 1 κουτί μεταφοράς όλων των παραπάνω
• 1 λαμπάδα
• 3 άσπρα κεριά (που τα ανάβουν μετά την βάπτιση όταν όλοι γυρίζουν γύρω από την κολυμβήθρα)
Είναι παράδοση στην Ελλάδα γιά τους νονούς/νονές να βαπτίζουν ή όλο κορίτσια, ή όλο αγόρια γιατί παραδοσιακά δεν επιτρέπεται να παντρευτούν άντρας με γυναίκα που έχουν τον ίδιο νονό ή νονά. Στα μάτια της Εκκλησίας είναι σαν αδέλφια.
Continue
Languages
Greek English
Currencies
Copyright © 2018       Powered by osCommerce